Olvasótábor 2016

Varázslények, csodalények – Olvasótábor Bajnán

 Írta: Mikolasek Zsófia

Sok-sok évvel ezelőtt (talán egy másik galaxisban) nagyon erős vágyat éreztem arra, hogy egy olyan „igazi” olvasótábort szervezzek. Ekkor még gyermekkönyvtárosként működtem, és igencsak fontosnak találtam az olvasótábor szerepét a gyerekek olvasóvá nevelésben. Magamhoz vettem rengeteg szakirodalmat, elolvastam, amit lehetett, hogy lássam, hogyan működtek a legendássá vált olvasótáborok. Egy konkrét dolgot tudtam leszűrni ezekből: polbeat énekesnek lennie kell!

Anyagi források híján, a kollégáim és a magam kreativitására támaszkodva szerveztem olvasótáborokat, de éreztem, valami hiányzik. 2015 szeptemberében elhatároztam-elhatároztuk (már itt a megyei könyvtárban), hogy csinálunk egy olvasótábort. Olyat, amilyet mindig is szerettem volna. Mindenféle támogatást megkaptunk hozzá, így nekünk csak ötletelni kellett:

Kik vegyenek részt rajta?  – Olvasópályázatot írtunk ki a kistelepülési könyvtárba járó gyerekek számára két kategóriában (3-4. és 5-6. osztályosok számára). Olyan kortárs könyveket kerestünk, ami minden gyermek számára elérhető, így esett a választásunk Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról és Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika című kötetére. És hogy miért elérhető mindenki számára ez a két mű? Fenn vannak a MEK-en.

 

A Katona István Alkotóházban volt főhadiszállásunk. (kép a lap tetején)
Fotó: Mikolasek Zsófia

Hol legyen? – Sok-sok helyszín felmerült bennünk, de amikor egy szakmai látogatás alkalmával megpillantottuk a bajnai Katona István Alkotóházat, azonnal döntöttünk: a helyiek kedvessége, a hely szelleme rögtön meggyőzött minket. Hány gyereket táboroztassunk? – A helyszínből adódóan a létszám adott volt: az olvasópályázaton a 20 legjobb eredményt elérő könyvmolyt láttuk vendégül. Mi legyen a tábor fókuszában? – Ez volt a legnehezebb… kitalálni azt a vezérfonalat, ami köré a tábor tematikáját építjük. De aztán jött egy ihletett pillanat és a megvilágosodás: olyan könyvekre építjük a tábort, melyek a varázslényekkel foglalkoznak. És hogy miért? A célunk az volt, hogy a gyerekek rájöjjenek a tábor végére: a csoda saját magukban van.

Rendhagyó napló a tábor eseményeiről

2016. július 4.:

Hajnalban kelés, oda kell érni a táborba, hiszen 9 óra körül már gyülekeznek a gyerekek. Beköltözés, terep felmérése, utolsó egyeztetés. Elkezdenek szállingózni a gyerekek, mindenki eljött, teltház van. Miután mindenki elfoglalja a helyét, ismerkedős játékok következnek, meg is tanuljuk egykettőre egymás nevét.

Gyorsan elrepül a délelőtt, már megérkezik az ebéd, egy kis mosogatás, szieszta, és jöhet az első „komoly” program Ki tud többet Harry Potterről címmel. Más korosztály, mellényúltunk, nem ismerik már ezek a gyerekek a kultikus könyvsorozatot, amit tudnak, a filmekből tudják. Semmi baj, telefonos segítséget is lehet kérni, így mégiscsak sikerül megoldani a feladatokat.

Táborlakók. Fotó: Mikolasek Zsófia

Vacsoráig (készülődve a holnapra) álomfogót készítünk, majd megérkeznek a csillagászok, akik az égbolton mutogatják a gyerekeknek a görög mitológia csodalényeit. Zuhanyzás, takarodó, mindenki elfáradt, igaz már éjfél van. Alvás.

2016. július 5.

Izgalmas napnak nézünk elébe, reggeli után nem sokkal megérkezik Böszörményi Gyula, aki a Gergő könyvek mitikus hátteréről beszél elhivatottan, majd vendégünk egy finom ebédre. Ebéd után megérkezik házi boszorkányunk, Tóth Andrea (jelmezben), aki bájitaltanórával szórakoztatja a gyerekeket. Megismerkedhetünk a növényekben rejlő varázserővel, teát főzünk, nagyon élvezi mindenki a programot. Délután már látjuk, hogy a gyerekek tele vannak energiával, ezt le kell kötni, így varázslényes vetélkedőnket egy kicsit sportosabbá tesszük. Vacsorára el is fáradnak, így este már csak arra van idő, hogy mindenki ajánlja a kedvenc könyvét. Felvételeket készítünk, így összeáll egy jó kis anyag a facebook oldalunkra. Zuhanyzás, ágybadőlés, alvás…

Böszörményi Gyula a gyermekek karéjában.
Fotó: Mikolasek Zsófia

2016. július 6.:

Délelőtt Jász Attila angyalos verseivel ismerkedünk, tetszik a gyerekeknek a nagyon, megállapítják, hogy hiába mind az angyalokról szól, a hangulatuk más és más: szomorú, mókás, nosztalgikus. Hamarosan megérkezik Erősné Suller Ildikó kolléganőnk, és őrangyalokat készítgetünk ebédig. Délután Fűriné Nagy Edit művésztanár a vendégünk, témája „Angyalok a képzőművészetben”. Rendkívül alapos és mindenre kiterjedő foglalkozása (kiállítás, képkirakó, monotípia) röpke 5 órán keresztül tart, de a gyerekek egy percét sem unják, csüngnek a szavain. Vacsora után belefér még egy drámajáték, a gyerek szakértőként megalkotják a legújabb mozifilm szuperhősét, Lara Gravityt, trailert is filmezünk, majd kiderül, hogy szuperképesség ide vagy oda, egy szuperhős legfontosabb tulajdonsága a segítőkészség. Takarodó.

2016. július 7.:

Reggeli után elsétálunk a bajnai könyvtárba, a könyvtármozis foglalkozás helyszínére. Rege a csodaszarvasról a címe, persze nem csupán a filmet nézzük meg. Próbáljuk megválaszolni a kérdést: ki is az igazi csodalény a történetben: a tündérek, a csodaszarvas, vagy a rendkívül kitartó magyar vitézek. Utána vissza az alkotóházba, ebéd, majd meg is érkezik Finy Petra, aki a Szárnyak és paták című könyvtét mutatja be, meséli el a gyerekeknek, teljesen lenyűgözve személyiségével őket és minket is. Vacsora után tüzet rakunk, énekelünk, beszélgetünk, nagyon jól érezzük magunkat, éjfél körül ágyba is kerülünk.

Tábori emlékként egy KemGuru logós sapkát és pólót is hazavihettek a résztvevők. Fotó: Mikolasek Zsófia

2016. július 8.:

Utolsó nap, fáradunk mi is, a gyerekek is. Két program maradt csak hátra, először megírjuk a tábor versét, majd megkeressük egymásban a legjobb tulajdonságokat. Ebéd, csomagolás, majd lassan érkeznek a szülők a gyerekekért, akik szomorúan válnak meg egymástól (és talán tőlünk is).

Hát ilyen volt az első KEMGuru olvasótábor Bajnán. Nagy-nagy hálával tartozom kolléganőimnek Halász Adélnak és Fink Noéminek, valamint a bajnai könyvtárosnak Erdősné Csík Katalinnak, továbbá a bajnai polgármester úrnak: Pallagi Tibornak. Bennük is csoda lakozott.

Utóirat: De polbeat énekes nem volt…