Idén is volt KemGuru olvasótábor Pilismaróton

Írta: Fábián Ildikó

Nagy reményekkel indultunk neki az idei olvasótábornak, hiszen már tavaly megfogalmazódott bennünk a központi téma: a képregények. Az ötletet a gyerekektől kaptuk előző évben, akik közül néhányan – nagy Marvel rajongóként – egész héten Thorról és Vasemberről meséltek nekünk.
Így aztán 2020 februárjában elindult 4 fordulóból álló Képregény-totónk, amelyen nagyon sokan vettek részt a településen élő fiatalok közül (ki több, ki némileg kevesebb sikerrel). Szerencsére nem szegte kedvüket a járványhelyzet és a kijárási korlátozás sem, hiszen online is beadhatták a megfejtéseket honlapunkon keresztül. A legkitartóbb és legfelkészültebb olvasóink ajándéka pedig az volt, hogy eltölthettek velünk egy egész hetet Pilismaróton a Duna-Liget üdülőben 2020. július 6. és 10. között.

Noha még június elején is kétséges volt, hogy lesz-e egyáltalán tábor, az égiek (és a szállásadók) velünk voltak. Röpke egy hónap alatt sikerült minden programot leszerveznünk, a kézműves anyagokat és az ajándékokat beszereznünk, valamint lélekben felkészülnünk egy vidám, ugyanakkor fárasztó hétre.
És 2020. július 6-án reggel elindultunk megrakott autóval úticélunk felé, hogy találkozzunk azzal a 23 fővel (köztük sok régi ismerőssel, visszatérő táborozóval), akik úgy érezték, megérdemlik a pihenést a sok munka után. A kipakolás és egy rövid ismerkedés, valamint az egészségügyi és magatartási szabályok tisztázása után megebédeltünk.
Mivel az időjárás kegyes volt hozzánk, a délután nagy részét a gyerekek a medencében töltötték, hogy aztán felfrissülve és telve energiával vegyenek részt Mikolasek Zsófia táborvezetővel a „Képregény küldetésben”. Miután megismerkedtek a képregény fogalmával és kialakulásával, a gyerekek a saját logikájuk és az internet segítségével összegyűjtötték a képregény-készítéssel kapcsolatos kifejezéseket és az alkotási folyamat lépéseit. Több csoportot alkotva váltak tervezőkké, rajzolókká és írókká, hogy a hét végére elkészüljön „A hét testvér és a királykisasszony” című mese képregény változata.

Fotó: Fábián Ildikó
Fotó: Fábián Ildikó

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen vacsora után nem maradhatott el a számháború sem. A gyerekek sötétedésig keresték az ellenfél zászlaját (piros pólóját), de bármilyen összetételben is alkottak csapatokat, valahogy mindig a „fekete” győzött.
A kedd délelőtt is az alkotás jegyében telt, bár egy kicsit másképpen. Králik Liza látogatott el hozzánk a szomszédos Visegrádról és segítségének köszönhetően szebbnél szebb agyagszobrok és hűtőmágnesek kerültek ki a gyerekek kezei alól.
Az éjszakai vihar kicsit lehűtötte a levegőt, így a pancsolás ezúttal elmaradt. A táborlakók azonban addig sem unatkoztak, amíg meg nem érkezett a táborba délután Sohonyai Edit, hogy a fiú- lány kapcsolatokról tartson nekik nagyon vidám és tanulságos előadást.

Fotó: Balogh Anett
Fotó: Fábián Ildikó

 

 

 

 

 

 

Vacsora után megdolgoztattuk az agysejteket és a megyei könyvtár 2020-as Öko-totóját töltettük ki a gyereksereggel, természetesen ajándékokért cserébe. A nap zárásaként pedig előkerültek a társasjátékok, a kézműves anyagok és a ping-pong ütők.
A 3. nap délelőttjén a közös képregény minden oldala elkészült, így már lehetett belőle egy füzetet összeállítani, amit minden gyerkőc haza is vihetett magával a tábor végén.
Délután az eddig tanultakat lehetett feleleveníteni Kertész Sándor segítségével, hiszen előadásában a képregény-történelem mérföldköveit és a kiadási tevékenységet mutatta be az egybegyűlteknek. Majd rövid diskurzus keretében megvitathatták a résztvevők, kinek melyik képregény és karakter a kedvence.
A foglalkozás után jól esett egy kis séta, ugyanis egy kisebb csoporttal ellátogattunk a tábortól kb. 10 percnyire lévő hajótemetőbe, hogy megcsodálhassuk a rozsdás, de még így is büszkén feszítő monstrumokat. Vacsora után aztán a média manipulatív és néha káros hatásairól hallhattunk érdekességeket Nagy Ádámtól.

Fotó: Fábián Ildikó
Fotó: Fábián Ildikó

 

 

Fotó: Fábián Ildikó

Hogy ne múljon el nap képregények nélkül (végül is ez volt a tábor tematikája), csütörtök délelőtt Varga Katalin újabb kihívás elé állította a táborlakókat: készítsenek csapatban valamilyen vicces történetet képek által elmesélve. A legjobb alkotást az utolsó napon titkos szavazás alapján választották ki a gyerekek. A nyertes a „Csigusz és a málna” című mű lett.

Fotó: Fábián Ildikó
Fotó: Fábián Ildikó

 

 

 

 

 

 

 

A kiadós ebéd ledolgozásához Horváth Zoltán, az esztergomi Játékkunyhó vezetője nyújtott segítséget, és a képregényekre alapulva újraalkotta a Double elnevezésű kártyajátékot. A gyerekeknek nemcsak jó megfigyelőképességre, de gyors mozgásra is szükségük volt, hogy megnyerhessék a fordulókat és végül Superman-ként száguldozzanak a fellegekben J. Azért egy rövid nyomozós játék az agysejtjeiket is megmozgatta, és végül sikerült kideríteniük, hová lett Sherlock Holmes főbérlőjének, Mrs. Hudsonnak a macskája?
A fáradságot egy kis fürdéssel vezették le a táborlakók, majd megérkezett Moczik Csaba amatőr csillagász és Mohácsi Domokos erdész barátunk, hogy meséljenek a fényszennyezésről és az őshonos állatokról. A nyári égbolton fellelhető csillagképek és a távoli bolygók megismerése (némi házi süteménnyel kiegészítve – köszönet érte pilismaróti kolléganőnknek, Csernátoni Bernadettnek) méltó zárása volt az utolsó éjszakának.

Fotó: Halász Adél
Fotó: Fábián Ildikó

 

 

 

 

 

 

A tábor utolsó napján a jó időt kihasználva még néhányan megmártóztak a habokban, miután kiosztottuk a díjakat (természetesen képregényeket) és egyéb ajándékainkat, miközben egy csapat még megalkotta „zsinóremberkéjét”.

Fotó: Halász Adél
Fotó: Halász Adél

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebéd után aztán eljött a búcsú ideje, hiszen folyamatosan érkeztek a szülők, hogy hazavigyék ajándékokban, saját készítésű mesterművekben és (remélhetőleg) élményekben gazdag csemetéiket. Mi már most készülünk a jövő évi táborra, és bízunk benne, hogy sok gyerekkel ismét találkozhatunk.

Viszlát 2021-ben!

Fotó: Cserteg István

Hozzászólás