Textlib tanfolyam – nem csak kezdőknek

Írta: Fábián Ildikó

Még 2020 elején elvégeztünk egy digitális kompetencia felmérést a KSZR-hez tartozó települési könyvtárosok körében, mely segítségével körvonalazódott bennünk, melyek azok a területek, amelyekben könyvtáros kollégáink úgy érzik, hiányosságuk van. Sajnos a tavasszal kialakult járványhelyzet miatt végül csak nyár elején tudtuk elkezdeni az érdemi oktatást.
A Textlib integrált könyvtári rendszer megismertetésével kezdtük a tanfolyamok sorát, hiszen a megye 60 KSZR-es településének csaknem 80 %-ában már működik ez a program. Mivel azt szeretnénk, hogy a könyvtárosok minél hatékonyabban tudják kezelni a Textlib-et, így első körben az olvasószolgálati és a dokumentum-feldolgozási modulok használatát mutattuk be az érdeklődőknek.

A tanfolyamon résztvevőket Mikolasek Zsófia igazgató köszöntötte, és röviden tájékoztatta a kollégákat a közalkalmazotti jogviszony változásairól, munkaviszonnyá alakulásának folyamatáról.
Ezt követően Fábián Ildikó tartott előadást a beiratkozás menetéről, a kölcsönzés-hosszabbítás-visszavétel „jó gyakorlatáról”, valamint az egyszerű és gyors keresési lehetőségekről.
A felmerülő kérdések megvitatása után Balogh Anett, Fink Noémi és Halász Adél ecsetelte a dokumentumok beszerzésének menetét, valamint a retrospektív állomány és az új könyvek feldolgozásának mikéntjét.

Fotó: Fink Noémi
Fotó: Fink Noémi

 

 

 

 

 

 

A számítástechnikai eszközeink korlátozott száma miatt egyszerre csak 10 főt tudtunk „befogadni”, ezért a 2020. június 29-i tanfolyamot meg kellett ismételnünk 2020. július 20-án a nagy érdeklődésre való tekintettel. A tematika ugyanaz volt, azonban a felmerülő problémák és a kérdések miatt mégis egészen más lett a tanfolyam hangulata.

Fotó: Balogh Anett
Fotó: Balogh Anett

A hasznos tanácsok mellé finom péksüteménnyel és apró ajándékkal is készültünk.
Remélhetőleg ez is hozzájárult a rendezvény sikeréhez.
Ősszel folytatjuk!

Hozzászólás