Olvasótábor 2018

KemGuru olvasótábor 2018.

Írta Fábián Ildikó és Geszler Ádám

Idén nyáron is megszerveztük olvasótáborunkat a bajnai Katona István Alkotóházban, főként a hátrányos helyzetű, de lelkesen könyvtárba járó és olvasni szerető gyerekekre fókuszálva. A települési könyvtárosokat kértük meg, hogy ajánljanak figyelmünkbe látogatóik közül olyan 10-13 év közötti olvasókat, akik boldogan élnének a lehetőséggel, hogy eltölthessenek egy hetet csodás környezetben, egy vidám társasággal. Végül 17 gyerkőccel vágtunk neki a „nagy kalandnak”.

Az őszi könyvtári hét tematikájához kapcsolódóan a család volt a fő irányvonal, így ennek megfelelően választottuk ki író-olvasó találkozóinkhoz az előadókat és terveztük meg kézműves foglalkozásainkat is.

A táborozók.  A fotókat Mikolasek Zsófia készítette.

Az érkezés és a szobák elfoglalása után az első nap délelőttje egy rövid ismerkedéssel kezdődött, majd Mikolasek Zsófia vezetésével játszottunk is egy kicsit, hogy oldódjon a hangulat.

Délután megérkezett hozzánk Nógrádi Gábor író, aki életéről, családjáról és jövőbeni terveiről mesélt az őt kíváncsian és rajongással hallgató gyerkőcöknek. Közös fotózással és ajándékkönyvekkel örvendeztette meg a táborlakókat, amelyeket rögtön dedikált is.

„Fűtesók” – a készítés napján még kopaszon.
A fotókat Mikolasek Zsófia készítette

A vacsora előtti időt „fűtesók” készítésével töltöttük. Az elkészült fűfejeket a gyerekek egész héten lelkesen locsolták, melynek eredményeként néhány alkotásnak a hét végére egész szép hajkoronája nőtt.

A második napon előkerültek további projektjeink is, amelyeket a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadtak: elkezdték készíteni családfáikat, melyhez előzetesen már összegyűjtötték otthon az adatokat, valamint belevágtak könyvajánló rövidfilmjeik forgatásába is. A nagy munkát Varró Dániel költő érkezése szakította meg, akit a gyerekek nagy örömmel fogadtak és lelkesen vettek részt Dani verses feladványainak megoldásában. Természetesen ezúttal sem maradhatott el a közös fotó és a dedikálás sem.

Fényképezkedés Varró Dániellel

A délután programja kicsit komolyabb hangvételűre sikeredett, hiszen Jász Attila költővel az indiánokról, majd az elmúlásról beszélgettek a táborlakók, és végül egy közös vers megírásához gyűjtötték össze ötleteiket.

Egy rövid uzsonnát követően előkerültek a társasjátékok is, és ki-ki visszatért projektjéhez, legyen az kézműveskedés, vagy filmrendezés. Az este azonban már a csillagoké és az MCE Felsőgallai Amatőr Csillagászoké volt, akik előadásukkal felcsigázták, majd az Alkotóház kertjében felállított távcsöveikkel az égbe is emelték az érdeklődőket.

Szerdán délelőtt filmnézésre hívtuk össze a csapatok, gyerekkorunk kedvenc vígjátékát, A szeleburdi családot, vetítettük le a gyerekeknek, és örömmel tapasztaltuk, hogy az idő semmit sem fakított a történet érthetőségén és élvezhetőségén, hisz a ma generációja ugyanolyan vidáman élte meg a film minden pillanatát és hangosan kacagott a poénokon, ahogyan egykor mi idősebbek.

Aki kedvet érzett hozzá, ebédig még belekezdhetett titkos doboza elkészítésébe, melyet régi, leselejtezett könyvek közepének kivágásával valósítottunk meg, vagy belemerülhetett a gyöngyfűzés rejtelmeibe.

A nap további része is az alkotás jegyében telt, hiszen Fűriné Nagy Edit segítségével festményeket készítettek a gyerekek, este pedig már ők maguk lettek a vásznak az arcfestéshez és a csillámtetováláshoz. Nagy sikere volt a Könyvtári Activity-nek is, amelyben családi filmek és könyvek címeit kellett a gyerekeknek kitalálniuk. Zárásként az érdeklődőknek levetítettük a Szeleburdi vakáció című filmet, majd korán elküldtük a táborlakókat aludni, hogy másnap kipihenten vághassunk neki a kirándulásnak.

A 4. napot szinte teljes egészében Szentendrén töltöttük. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a gyerekek megismerhették, milyen munkákat végeztek elődeink a házban és a ház körül. A kukoricadarálás és kaszálás után jól esett egyet utazni a kisvasúttal, majd a fák alatt megebédelni, hogy aztán újult erővel vethessék bele magukat a Játékvilágba, ahol kipróbálhatták az egyszerű és mégis élvezetes népi játékokat a Skanzen kedves és segítőkész munkatársai segítségével.

Sajnos az esti tábortüzet elmosta az eső, de cserébe a Komáromi Klapka György Múzeum kollégáinak jóvoltából betekintést kaphattunk az ókori családok világába és megismerhettük a madarak „gyereknevelési” szokásait is.

Dedikálás Nógrádi Gáborral

Az utolsó napon rendet tettünk a táborhelyen, összepakoltuk a bőröndöket, megnéztük az elkészült kisfilmeket és bekereteztük a családfákat, majd ebéd után szomorú búcsút vettünk a gyerekektől. Azzal a kívánsággal indultak haza, hogy jövőre ismét szeretnének velünk tölteni egy ilyen remek vakációt. Rajtunk nem fog múlni! 

Olvasótábor Bajnán (Geszler Ádám)[1]

Már nagyon vártam ezt a napot. Tudtam, hogy ez a július 2-a tele lesz izgalommal. Ezzel veszi kezdetét az idei KemGuru olvasótábor Bajnán.

Az odavezető út nagyon szép volt. Hatalmas fák meredeztek a kanyargós út mellett közvetlenül. Csak úgy érdekességképpen említem, Ácsteszér és Bajna távolsága 79 km. Mégsem tűnt hosszúnak az út. Mikor megérkeztünk, az egyik táborvezetőnk: Adél fogadott minket. Hamar végeztünk az adminisztrációval, és megismerkedtünk Zsófi nénivel, a tábor vezetőjével is, aki javasolta, hogy az út után foglaljuk el a szobánkat. Itt ismerkedtem össze szobatársammal, Benjaminnal.

Hamarosan az udvaron gyülekeztünk, ahonnan szemet vonzó kilátás nyílik egy napraforgótáblára és a körülölelő hegyekre, dombokra. Azért ültünk ki az udvarra, hogy megismerkedhessünk egymással, a táborlakókkal.  Majd szabad foglalkozás következett addig, amíg meg nem érkezett a számomra egyik legnagyobb élményt nyújtó író, Nógrádi Gábor.  Jó kis humoros előadást tartott, és még ajándékkönyveket is hozott nekünk benne dedikálással.

Kollektív pihenő (legfelső kép). A fotókat Mikolasek Zsófia készítette

Varró Dániel költővel is találkozhattunk, a vele töltött idő szintén  élvezetes volt . A tábor ideje alatt eljött hozzánk még Jász Attila író, költő is. E találkozókon kívül minden napra terveztek nekünk klassz programokat. Mindenki elvitte a táborba a kedvelt könyvét, és érdekes feladatunk volt csoportmunkában könyvajánlót készíteni. Mi megalapítottuk a Könyvmolyok csapatát. Az utolsó napokig folyt a munka a három rövidfilm készítésével. Nagyon élvezetes faladat volt!

Activity a második napon

Izgalmas volt az éjszakai bújócska, érdekes volt a festés és a családfakészítés, az előadások, örültünk a csillámtetoválósoknak is. Együtt néztük meg a Szeleburdi család című filmet, miközben Ildi, Anett és Zsófi néni finom limonádét készítettek nekünk. Itt jegyzem meg, hogy az ételek is nagyon finomak voltak a táborban. Főleg a bolognai spagetti!

Utolsó előtti nap kirándultunk Szentendrére. A skanzenben az egyik parasztház udvarán próbálhattuk ki a régi, ház körüli munkákat. Közülük a legjobb a kaszálás volt. A hatalmas skanzent kisvonattal jártuk be. Egy csodás napot töltöttünk el itt.

A szentendrei kiránduláson

Az utolsó nap búcsúzkodással telt. Szomorúak voltunk, hogy haza kell mennünk. Szerintem nagyon jó kis csapat lettünk.  Beni, a tábori szobatársam azóta is a barátom. Ha lehet, jövőre is megyek. Remélem, ott megint mindannyian találkozunk!

[1] A második cikk szerzője a tábor egyik résztvevője, 6. osztályos ácsteszéri tanuló.