Idén is lesz olvasótábor Pilismaróton!

Írta: Fábián Ildikó. Kiemelt kép: Pilismarót, Duna-liget üdülő. A kép forrása


A József Attila Megyei és Városi Könyvtár a KSZR keretében immár 5 éve szervezi a megye kistelepülésein élő gyermekek számára KemGuru olvasótáborát, amely egy hét felhőtlen kikapcsolódást és szórakozást biztosít lelkes könyvtárba járóinknak.

A „válogatás” minden évben másképpen működött, hiszen előfordult, hogy a kicsiknek (és a nagyobbaknak) olvasópályázaton kellett részt venniük, vagy a könyvtáros kollégák ajánlották figyelmünkbe a legjobb és leginkább rászoruló olvasókat. Tavaly a kreatívabb gyerekek jöhettek velünk Pilismarótra egy hétre, ahol már körvonalazódott a 2020-as tábor tematikája: A képregények.

A fő témát szem előtt tartva hirdettük meg már idén januárban KemGuru képregény-totónkat, mely 4 hónapon keresztül mérte a gyerkőcök széleskörű tudását. A havi rendszerességgel megjelenő újabb és újabb feladatok nagy próba elé állították kis olvasóinkat, hiszen nem könnyítettük meg a dolgukat, mégis hősiesen „állták a sarat” és érkeztek a jobbnál jobb megfejtések. A beküldők között volt, aki a települési könyvtárban csapatban dolgozta ki a kérdéseket, de sokan vették igénybe a Szilassi Andrea kolléganőnk által a KSZR honlapján elérhetővé tett online kitölthető feladatlap által nyújtott lehetőséget is ( http://kem-kszr.hu/2020/01/14/kemguru-olvasopalyazat/ ).

Az 1. fordulóban még csak általánosságban foglalkoztunk a képregények kialakulásával, és a régebbi kiadású, de a gyerekek által nagyon kedvelt (és többnyire rajzfilmben is megörökített) történeteket állítottuk a középpontba:

http://kem-kszr.hu/wp-content/uploads/2020/01/toto_1_fordulo.pdf

A 2. forduló már a sokak által kedvelt Marvel univerzumba kalauzolta el az érdeklődőket, ahol kedvükre barangolhattak Vasember, Thor, Fekete Özvegy és társaik világában és közben számos titkot fejthettek meg a hősökkel kapcsolatban:

http://kem-kszr.hu/wp-content/uploads/2020/01/toto_2_fordulo.pdf.

A 3. forduló feladatlapjának összeállítása idején értesültünk róla, hogy szeretett Csukás Istvánunk itt hagyott bennünket, ezért az ő emlékének adózva tettük fel kérdéseinket Pom Pomról és Süsüről, noha az író népszerű szereplői nem tartoznak szorosan a képregényfigurák közé. De hogy olvasópályázatunknak legyen némi köze a fő tematikához is, így egy másik nagy szerző regényeit állítottuk a középpont másik felébe és elővettük Rejtő Jenő regényeinek képregényváltozatait is: http://kem-kszr.hu/wp-content/uploads/2020/01/3.fordulo.pdf

És a végére, azaz a 4. fordulóra tartogattuk a másik óriási képregény-kiadó vállalat, a DC Comics szuperhőseit, akiknek élete szintén rengeteg érdekes fordulatban bővelkedik. Ezúttal még egy kis nehezítést (csavart) is tettünk a kérdésekbe, hiszen egy-két esetben azt kellett kitalálniuk a gyerekeknek, hogy mi a HIBÁS válasz:

http://kem-kszr.hu/wp-content/uploads/2020/01/4.ford_.pdf

Az eredményekből úgy tűnik, hogy pályázatunk nagy sikernek örvendett, mivel a legtöbben az összes fordulóban részt vettek és így szép magas pontszámokat értek el. A lelkesedésnek az időközben kialakult járványhelyzet sem vetett gátat, mivel a gyerekek rugalmasan átálltak az online (számítógéppel, tablettel vagy okostelefonnal) kitölthető felületekre, vagy befotózott/szkennelt feladatlapjaikat küldték el nekünk e-mailben.

A pályázaton részt vevő gyerekek:

Név Összpontszám
Peck Mira (Tát) 57 pont
Csillag Noémi (Ácsteszér) 56 pont
Nagy Csenge Borbála (Leányvár) 56 pont
Kurdi Boglárka (Tata) 55 pont
Nagy Sarolta Julianna (Leányvár) 55 pont
Németh Flóra (Neszmély) 55 pont
Németh Hanna (Neszmély) 55 pont
Rehák Botond (Neszmély) 55 pont
Rehák Luca (Neszmély) 55 pont
Scheer Petra Hanna (Ácsteszér) 55 pont
Simon Virág (Dunaalmás) 55 pont
Varga Irma (Neszmély) 55 pont
Varga Nándor (Neszmély) 55 pont
Balász Dóra (Leányvár) 54 pont
Somogyi Kamilla (Pilismarót) 54 pont
Somogyi Margaréta (Pilismarót) 54 pont
Szajkovits Máté (Dömös) 53 pont
Farkas Luca (Bajna) 43 pont
Gyurász Babett (Pilismarót) 43 pont
Vágenszommer András (Epöl) 43 pont
Dubniczki Eszter (Pilismarót) 38 pont
Kovács Evelin (Szomód) 38 pont
Geszler Ádám (Ácsteszér) 27 pont
Fekete Benjamin Hunor (Héreg) 24 pont
Fekete Laura Hanna (Héreg) 24 pont
Pollák Krisztina (Tokodaltáró) 15 pont
Pónya Márton (Pilismarót) 15 pont

 

A 27 versenyző közül 2 kis olvasónk csak 1-1 körben vett részt, ezért őket érdemben nem tudjuk díjazni, de azért az ő erőfeszítéseiket is dotálni fogjuk valami apró ajándékkal. A többiek pedig jöhetnek velünk az – ismét Pilismaróton megrendezésre kerülő – olvasótáborunkba, hogy együtt töltsünk egy vidám hetet kedvenc olvasóinkkal!

Cikk a tavalyi táborozásról:

Kemguru Olvasótábor, 2019. július 1-5.

Hozzászólás