Okostelefon-suli Mocsán

Írta és fotókat készítette: Szilassi Andrea

2019. április 26-án és 30-án a mocsai Községi Könyvtárban is sor került egy kétszer két órás tanfolyamra, amely az okostelefon-használat jobb és komplexebb megismerését tűzte ki célul. Habár elmondhatjuk, hogy az egy főre eső okostelefonok számát illetően jól állunk, ugyanakkor az idősebb korosztály számára bizony elkél a segítség.

A programot előzetes regisztráció előzte meg. Örömünkre szolgált, hogy a 10 jelentkező mind az első, mind a második alkalommal megjelent. Az első foglalkozáson zömmel a nyomtatott ismeretanyag első részének áttekintésére és beszélgetésekre került sor. Azért végeztünk néhány gyakorlati feladatot is, és megismertek pár hasznos alkalmazást. A második alkalommal kevesebb időt fordítottunk az ismeretszerzésre, inkább a beszélgetés és a gyakorlati tevékenység dominált. Megtehettük, hiszen felkészültebbek voltak már a résztvevők. Sor került még a feladatgyűjteményben kiemelt applikációk bemutatására is, továbbá a YouTube csatorna használatára is kitekintettünk. Érdemes volt erre a témára is kitérni, hiszen számítógépen, tableten, okostelefonon és okostévén is jelen van a csatorna. A felszínen látható tartalom ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, és jártasság szükséges az eredményes kereséshez.

Készült egy feladatgyűjtemény is különféle alkalmazások részletes bemutatásával, amely ebből adódóan önállóan is hasznosítható. E nyomtatott tájékoztatók hozzájárulnak ahhoz, hogy az április 30-i, befejező foglalkozást követően is rendelkezésre álljon a legfontosabb ismeretanyag a résztvevők számára. Bízunk benne, hogy sikerült hasznos és fontos tanácsokat adni az érdeklődőknek. Ugyanakkor azt is reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődésüket, és örömteli, élményekben gazdag lesz ezután az önálló ismeretszerzés a résztvevők számára amellett, hogy a kockázatokra is figyelemmel lesznek.

Köszönhetően a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség GINOP 3.3.1 jelű pályázati eszközcsomagjának, immár a mocsai Községi Könyvtár is rendelkezik okostelefonokkal és tabletekkel, továbbá wifis projektorral és multifunkciós nyomtatóval. A könyvtár látogatói is igénybe vehetik alkalmanként az eszközöket, vagy akár használati tanácsokért is fordulhatnak a könyvtároshoz.

Hozzászólás