Új könyvtár várja ezentúl az olvasókat Vértesszőlősön

Írta: Fábián Ildikó

Csaknem 1 éves kemény munka végére tehettünk pontot 2019. március 22-én, amikor is hivatalosan, ünnepélyes keretek között átadták Vértesszőlős új könyvtárépületét a látogatóknak.

Az egybegyűlteket Németh Ferenc, a könyvtár vezetője köszöntötte, majd a település általános iskolás diákjainak az olvasást és a könyvtárakat méltató összefoglalójával indult a program. Ezt követően Bencsik János a Tatai-medence parlamenti képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, majd Nagy Csaba polgármester röviden vázolta az eddig megtett utat. Ismét a gyerekeké lett a szerep, ezúttal szlovák nyelvű verseket adtak elő, végül – de nem utolsó sorban – pedig Mikolasek Zsófia, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója emlékezett meg néhány mondatban a múltról és kívánt sok sikert a folytatáshoz.

A korábbi könyvtár elhelyezkedését és méreteit tekintve sem igazán felelt meg a modern könyvtári tér funkciójának, így nagy örömünkre szolgált, amikor Nagy Csaba polgármester úr és Németh Ferenc, a művelődési ház és könyvtár vezetője azzal keresett meg bennünket, hogy kihasználva a település új óvodájának építése miatt hamarosan üressé váló épület adta lehetőségeket, szeretnének egy új könyvtárat létrehozni. Már első alkalommal is ámultunk a hatalmas tereken és izgatottan vártuk a folytatást.

A munkálatok oroszlán-részét (festés, burkolás stb.) az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozta, de a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma által kiírt pályázaton elnyert és a KSZR keretből kiegészített támogatással, valamint a JAMK Megyei Ellátási és Módszertani Osztályának segítségével sikerült végül megfelelő környezetet biztosítani a látogatók számára.

A több helyiségből álló épület, amely földszinti elhelyezkedésének köszönhetően könnyen megközelíthető, nemcsak az állomány jobb elosztását, de a rendezvények lebonyolítását is lehetővé teszi, kialakítva így egy igazi közösségi teret, ahová szívesen járnak kicsik és nagyok egyaránt. A kellemes színek és a jól összeválogatott kiegészítők pedig Bedei Orsolya kolléganőnk ízlését dicséri.

Reméljük, hogy a szép és barátságos környezet még több olvasót eredményez majd a könyvtárnak és végre a kollégák is pihenhetnek egy kicsit!

 

Hozzászólás